غذای ما بهترین دارو استFOOD IS MEDICINE

شامپو ضد ریزش مو چقدر در جلوگیری از ریزش موها موثر است؟

شامپو ضد ریزش مو

آیا شامپو ضد ریزش مو کمک به کاهش ریزش موها و یا تقویت موها می کند؟

اصولا شامپو محصولی است برای شستشوی موها و رفع چربی سر و آلودگی هایی که طی روز بر سطح موها و پوست سر می نشینند. شامپوها دارای PH و قدرت پاک کنندگی مختلفی می باشند، مثلا شامپوهایی که برای موهای خشک تولید می شوند دارای قدرت شویندگی کمتری نسبت به شامپوهای مخصوص موهای چرب می باشند.

ترکیبات موجود در شامپوها تارهای مو و سطح خارجی پوست سر را تحت تاثیر قرار می دهند. برخی از شامپوها حاوی نرم کننده و سایر ترکیبات شیمیایی و یا گیاهی بوده که کمک به نرمی و لطافت تارهای مو و پوست سر می کنند و یا حاوی موادی می باشند که موجب بهبود حالت گیری موها می شوند. شامپوها با توجه به ترکیباتشان تاثیری متفاوت بر تارهای مو از نظر نرمی و حالت گیری و همچنین کاهش چربی سر دارند.

اما در شامپو های ضد ریزش مو علاوه بر مواد شوینده و حالت دهنده مقداری ویتامین و سایر ترکیبات از قبیل عصاره گیاهان، پروتئین و اسیدهای آمینه وجود دارد که شرکت های تولید کننده ادعا می کنند این شامپوها کمک به کاهش ریزش و تقویت موها می نمایند.

آیا واقعا این ادعا صحت دارد؟ از نظر علمی خیر و هیچ مدرکی دال بر اثر مثبت شامپو های ضد ریزش مو در تقویت موها وجود ندارد و باید به چند نکته توجه کنید تا پی به تبلیغاتی بودن این ادعا ببرید:

حتما بخوانید: دلایل اصلی ریزش مو در خانم ها کدامند؟

1. مقدار ویتامین ها و مواد مغذی موجود در شامپو های ضد ریزش مو بسیار ناچیز است و در زمان کوتاهی که هنگام استحمام صرف می شود همان مقدار اندک هم جذب سر نمی شود، لابراتوارهای سازنده توصیه می کنند که اجازه دهید کف شامپو برای مدتی بروی سرتان بماند تا مواد موجود در شامپو جذب پوستتان شود، پس در این صورت علاوه بر ویتامین ها و ترکیبات مفید در شامپو قاعدتا مواد شیمیایی شوینده که بخش اعظم شامپو را تشکیل می دهند نیز جذب پوست و ریشه موها می شود و این مسئله کلا مفید بودن شامپوهای ضد ریزش مو را زیر سوال می برد!

2. مصرف ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن به شکل خوراکی و از طریق تغذیه و یا مکمل های غذایی و ورود آن ها به سیستم و چرخه متابولیزم بدن کمک به بهبود وضعیت موها می کند و نه جذب آن ها از طریق پوست، هیچ مدرک علمی دال بر اثر موضعی ویتامین ها و مواد معدنی بر مو وجود ندارد، به عنوان مثال اگر شخصی دچار کمبود عنصر روی و بیوتین باشد احتمالا با مشکلاتی از قبیل ریزش مو و نازکی تارهای مو مواجه می شود چون بدن برای ساخت پروتئین نیازمند عنصر روی و بیوتین است.

حتما بخوانید: دلایل اصلی ریزش مو در مردان کدامند و نقش وراثت چقدر است؟

مو از پروتئینی بنام کراتین ساخته می شود و متقابلا کمبود این دو ماده مغذی موجب کاهش تولید پروتئین و به دنبال آن بروز مشکلات متعدد در پوست و مو ها می گردد. حال مصرف روی و بیوتین به شکل مکمل غذایی و در دوز استاندارد زیر نظر پزشک می تواند کمک به بهبود وضعیت موها در شخصی که دچار کمبود این مواد می باشد بنماید اما استعمال موضعی محلول ها و یا شامپوهای حاوی بیوتین و روی تاثیری در بهبود وضعیت موها نخواهند داشت زیرا تولید و متابولیزم پروتئین ها و اسیدهای آمینه در کبد انسان انجام می شود و سپس پروتئین و اسیدهای آمینه از کبد وارد جریان خون و به اندام های بدن از جمله ریشه موها منتقل می شوند تا مورد استفاده قرار گیرند.

پس ادعای لابراتوارهای تولید کننده، مبنی بر اثر بخش بودن شامپو ضد ریزش مو بی اساس و صرفا تبلیغاتی است و بی جهت هزینه خود را صرف خرید آن ها ننمایید. سالانه میلیون ها دلار صرف خرید این شامپو ها از سوی مصرف کنندگان در سراسر جهان می شود و دلیل آن صرفا تبلیغات گسترده ای است که در زمینه صورت می گیرد نه اثرمثبت شامپوها.

آنچه که باید هنگام خرید شامپو به آن توجه داشته باشید قدرت شویندگی مناسب آن با توجه به جنس موهایتان و میزان چربی پوستتان است. همچنین شامپوهایی که به موهایتان حالت بهتری می بخشند می توانند انتخاب مجددی برای خرید شما باشند.

پس به تبلیغات پیرامون شامپوهای ضد ریزش مو که حاوی پروتئین، ویتامین ها و ترکیبات دیگر می باشند توجه نفرمایید.

حتما بخوانید: مزوتراپی مو چیست؟ آیا این روش باعث رویش مجدد موها می شود؟

چند توصیه دیگر درباره شامپوها و طریقه مصرف آن ها:

بهتر است شامپو خود را هر شش ماه یکبار تعویض کنید تا مواد شیمیایی موجود در آن ها تغییری منفی در جنس موهایتان ایجاد ننمایند به عنوان مثال 2 شامپو سازگار با موهایتان را انتخاب کنید و هر کدام را برای 6 ماه مصرف نمایید و در صورت تمایل این چرخه را تکرار کنید.

آیا استحمام روزانه و شستشوی موها مفید است یا مضر؟

میزان و دفعات مناسب برای شستشوی موها در هر فرد متفاوت و بستگی به میزان چربی سر، تعریق و شرایط محیطی دارد، مثلا به کسانی که موهای چربی دارند و یا در محیط گرم و یا در معرض آلودگی بیش از حد می باشند توصیه می شود روزانه استحمام نمایند. اصولا هر چقدر هم موهایتان چرب باشد نیازی به شستشو بیش از یکبار در روز نمی باشد مگر با نظر پزشک و در موارد خاص که فرد مبتلا به بیماری پوستی است.

نتیجه گیری: با توجه به آلودگی های محیطی، استحمام روزانه و یا یکروز درمیان برای اکثر افراد توصیه می شود. چنانچه روزانه استحمام می کنید یکبار شامپو زدن کافی است و اگر یکروز درمیان به حمام می روید یک الی دو بار استفاده از شامپو توصیه می شود.

حتما بخوانید: درمان ریزش مو با پی آر پی(PRP) تبلیغات است یا واقعیت؟